
Tinie Kardol - De staatsinjectie
De 'Wet verplichte levensbeëindiging' bepaalt dat alle personen van 85 jaar en ouder hun leven dienen te beëindigen teneinde de economische lasten voor de samenleving te verminderen.
Dystopische* roman
Op zijn 85e verjaardag in 2027 wordt Ad Stevens geconfronteerd met een schokkende realiteit: de Nederlandse regering heeft de ‘Wet verplichte levensbeëindiging’ ingevoerd, een maatregel die ouderen verplicht hun leven te beëindigen na hun 85e.
'De Staatsinjectie' , de nieuwe roman van Tinie Kardol, brengt deze dystopische toekomst angstwekkend dichtbij.
In een samenleving waarin economische overwegingen de toon zetten, stelt Kardol middels deze roman scherpe vragen:
Kunnen wij vertrouwen op de financiële berekeningen van de overheid?
Moeten we ons lot klakkeloos accepteren?
En hoe verhouden we ons tot opgedrongen moraliteit van bovenaf?
Door middel van indringende dialogen en een verassend plot laat Kardol de lezer stilstaan bij de waarde van het leven en de grenzen van staatsmacht.
Met 'De Staatsinjectie' zet Kardol een gedurfde stap in de actuele maatschappelijke discussie rondom ouderenzorg en legale levensbeëindiging, waarin Nederland internationaal gezien een voortrekkersrol speelt.
In een tijd waarin zowel geld als de kwaliteit van leven steeds meer de zorgstandaard bepaalt en de toon van het debat verhardt, is dit boek een uitdagende reflectie op onze collectieve toekomst.
*) Wat is Dystopisch?
Dystopisch verwijst naar een toekomstig, vaak totalitair en onderdrukkend scenario waarin de maatschappij een negatieve ontwikkeling heeft doorgemaakt.
In een dystopische wereld kunnen elementen zoals verlies van individuele vrijheid, wijdverspreide armoede, onderdrukking door de overheid of andere machtige entiteiten, en zware milieuproblemen voorkomen.
Dystopische verhalen dienen vaak als waarschuwing en zetten aan tot nadenken over de mogelijke gevolgen van bepaalde maatschappelijke trends of politieke beslissingen.
Enkele bekende voorbeelden van dystopische romans zijn:
- '1984' van George Orwell: Een wereld waarin een totalitaire overheid toezicht houdt op alle aspecten van het leven van de burgers.
- 'Brave New World' van Aldous Huxley: Een samenleving waarin mensen genetisch gemanipuleerd en geconditioneerd worden om zonder individuele gedachten te leven.
- 'The Handmaid's Tale' van Margaret Atwood: Een toekomst waarin vrouwen hun rechten verliezen en gedwongen worden tot onderwerping.
- 'The Hunger Games' van Suzanne Collins: Een toekomstige maatschappij waar de overheid jaarlijks kinderen dwingt deel te nemen aan dodelijke wedstrijden voor vermaak.
Dystopische romans dienen vaak als waarschuwing en zetten de lezer aan het denken over ethiek, vrijheid en de impact van maatschappelijke ontwikkelingen.